Livet med knogleskorhed

ET KNOGLEVENLLIGT LIV

Livet med knogleskørhed

Hvis du lever med knogleskørhed, så husk, at du ikke er alene. Der er mange, som går igennem de samme op- og nedture som dig, og der er meget, du kan gøre for at holde dig sund og reducere risikoen for knoglebrud.
Livet med knogleskørhed kan synes besværligt, men med den rigtige behandling, de rigtige hjælpemidler og enkelte livsstilsændringer kan man få en helt normal hverdag. En hverdag, hvor man ikke er sin sygdom.

Hensigtsmæssige bevægelser

For en person med knogleskørhed kan selv hverdagsopgaver potentielt føre til rygskader. Uanset om man løfter en indkøbspose eller bøjer sig for at fylde i opvaskemaskinen.
For at undgå unødige gener/smerter, er det vigtigt, at du er opmærksom på dine bevægelser. Læs med nedenfor, og få nogle enkle tips til, hvordan du passer godt på dine knogler.

Faldforebyggelse

Mange mennesker med knogleskørhed bekymrer sig om at falde og brække en knogle. Der er masser af praktiske, enkle måder at forebygge fald på. Praktiske tilpasninger til dine daglige aktiviteter og omgivelser kan hjælpe dig med at føle dig mere sikker og stabil.

Påklædning

Vælg sko og tøfler med en mønstret sål fremfor en glat sål. Undgå løst og højhælet fodtøj, da de kan øge risikoen for at falde. Undgå tøj, der er for langt og hold dine briller rene og høreapparater godt vedligeholdt.

Balance

Motion er vigtigt! Du kan reducere risikoen for at falde, hvis du har god benstyrke og balance. Find et træningshold eller en aktivitet, som du nyder. Hvis du har problemer, kan det være nyttigt at starte med et besøg hos din læge for at diskutere start af et træningsprogram.

Hjemmet

Har du tæpper på et poleret gulv, anbefales det, at du bruger en skridsikker måtte nedenunder. Flyt eventuelt tæpper og måtter fra steder i hjemmet, som du ofte passerer og undgå alle løse ledninger langs gulvet. Sørg desuden for, at der er varmt nok derhjemme. Hvis dine muskler bliver kolde, vil de ikke fungere effektivt.

Udendørs

I dårligt vejr er det særligt vigtigt at være opmærksom på sine omgivelser – især ved sne og slud. Brug eventuelt et gangstativ eller en stok for ekstra stabilitet, og ifør dig støvler og sko med gummisål for bedre fodfæste.

Overholdelse af behandling

Behandling mod knogleskørhed er til for at reducere risikoen for at brække knoglerne. Behandlingerne virker altså ikke symptom-eller smertelindrende, og det kan derfor være svært at holde sig motiveret til at tage sin medicin. Husk dog, at receptpligtige behandlinger mod knogleskørhed er klinisk testede, og det er vist, at de reducerer risikoen for brud.
Brækker du en knogle under din behandling, betyder det ikke nødvendigvis, at din medicin ikke virker - ingen behandling er 100% effektiv. Hvis du oplever flere frakturer, skal du tale med din læge. Sammen kan I overveje en anden behandling til dig, eller om noget andet kan gøres for at hjælpe dig med at reducere din risiko.

Pårørende

At være pårørende til en person med knogleskørhed kan være både fysisk og psykisk hårdt. Som pårørende er man nemlig hjælper i den sygdomsramtes hverdag, og det er vigtigt, at man tager del i forløbet og er proaktiv frem for passiv.
Det er også vigtigt, at pårørende hjælper til ved lægebesøg og gør opmærksom på de udfordringer, der opstår i hverdagen. Det hjælper både den pårørende og ikke mindst den sygdomsramte til en bedre hverdag.

Rejseforsikring

Som kronisk syg er det altid en god idé at være opmærksom på sin forsikring, hvis man gerne vil ud og rejse - uanset hvor langt man rejser væk.
Knogleskørhed skal ikke begrænse din eventyrlyst. Kontakt blot din rejseforsikring og sikrer dig, at du er dækket, hvis nu du skulle få et brud.

Tænder

Det er en god idé, at være ekstra opmærksom på sine tænder, hvis man lever med knogleskørhed, og det er vigtigt, at du har en tandlæge der kan varetage din tand- og mundhygiejne.
Selvom det endnu ikke er entydigt påvist, at der er en sammenhæng mellem knogleskørhed og dårlige tænder, så mener forskere at kæberne kan være påvirkede, hvilket kan gå ud over tænderne.